Uitbesteden personeels- en salarisadministratie
Minimumuurloon 1 januari 2025

Minimumuurloon per 1 januari 2025

1 januari 2025 wordt het minimumuurloon geïndexeerd met 2,75 procent. Daarmee stijgt het minimumuurloon van 13,68 euro naar 14,06 euro per uur. Ieder half jaar vindt er een indexatie plaats, waarbij het minimumloon telkens automatisch meestijgt met de cao-lonen.


Sinds 1 januari 2024 is de werkgever verplicht om werknemers per uur minimaal het minimumuurloon te betalen. Er geldt sindsdien dus altijd één vast minimumuurloon voor alle werknemers van 21 jaar en ouder. Ook voor werknemers onder 21 jaar gelden sinds 1 januari 2024 vaste minimumjeugdlonen per uur. Deze minimumjeugduurlonen zijn afgeleid van het wettelijk minimumuurloon. De WML schrijft voor dat bij de omrekening naar een vast bedrag per maand (of per periode) rekening gehouden moet worden met het aantal werkbare dagen. In 2024 zijn dat 262 werkbare dagen. Voor 2025 staat de teller op 261 werkbare dagen.


Mag je ook een vast bedrag per maand afspreken op basis van het minimumuurloon?

Een vaste beloning per maand afspreken mag, als ook sprake is van een vast overeengekomen arbeidsduur per week. Dit moet in een cao of schriftelijke arbeidsovereenkomst vastgelegd zijn. Dit kan ook als de werknemer per week (gemiddeld) een vast aantal uren werkt. Bijvoorbeeld in de ene week 36 uur en de andere week 40 uur, wat op een vast gemiddelde van 38 uur per week uitkomt.


Een vast bedrag per maand op basis van het minimumuurloon bereken je door het totaal aantal (te verwachten) arbeidsuren van de werknemer in het betreffende kalenderjaar te delen door 12 en dat te vermenigvuldigen met het geldende minimumuurloon. Je kunt de volgende basisformule gebruiken.


vast bedrag per maand = (aantal arbeidsuren in betreffende kalenderjaar / 12) * minimumuurloon


Hieronder hebben wij uitgewerkt wat het minimumloon per maand en per 4-weken is uitgaande van een doordeweekse werkweek met 261 dagen per jaar. 

Let op! het aantal (te verwachten) arbeidsuren in een kalenderjaar kan verschillen afhankelijk van welke dag(en) in de week er gewerkt wordt. Dat komt doordat een dag meestal 52, maar soms ook 53 keer per kalenderjaar voorkomt. Hou rekening met het werkrooster bij het berekenen van het totaal aantal arbeidsuren in een kalenderjaar om niet op een te laag vast bedrag per maand uit te komen. Afhankelijk van het rooster kan een ander aantal (te verwachten) arbeidsuren in een jaar van toepassing zijn. Hou ook rekening met de indexatie van het minimumuurloon op 1 juli waardoor opnieuw een vast bedrag per maand berekend moet worden in het betreffende kalenderjaar.

In sommige cao's staat een jaarurennorm opgenomen. Dit is bijvoorbeeld het geval in de horeca cao. In de horeca werken de werknemers meestal niet standaard van maandag tot en met vrijdag en kan het aantal gewerkte uren per periode verschillen. Daarom hanteert de horeca-cao een jaarurennorm van 1976 uren (260 dagen) op fulltime-basis. Als er in de cao of arbeidsovereenkomst een jaarurennorm is overeengekomen, dan is het voor de berekening van een gemiddeld maandloon toegestaan om uit te gaan van deze jaaruren.


Let op! Mocht een medewerker meer uren dan de jaarurennorm hebben gewerkt in een jaar, dan moeten de meer gewerkte uren alsnog uitbetaald worden. Het is verstandig om hier goed op te letten als werkgever, omdat de medewerker anders een lager salaris ontvangt dan wettelijk is bepaald en dit mag niet. Houd dus voor alle medewerkers bij hoeveel uren zij werken in een jaar, ook voor medewerkers die standaard van maandag t/m vrijdag werken, zoals kantoorpersoneel.